Vägglöss Sanering

Förebygga vägglöss

Det finns flera saker man kan göra för att minska risken för att drabbas av vägglöss. Helt säker kan man självklart inte vara men risken blir lägre. Den första saker som kan verka lite löjlig är att faktiskt kunna prata om det. Ofta är skadedjur och ohyra någonting som är förknippat med skam. Man tycker helt enkelt att det är pinsamt att ha fått sitt hem invaderat. Vägglöss som tidigare var förknippat med fattigdom har nu snarare blivit en konsekvens av vår höga levnadsstandard, med mycket resande tex. Genom att prata om vägglöss sprider vi kunskapen och hur man ska förhålla sig till problemet och vilka åtgärder man kan vidta. 

Det är viktigt att vägglöss sanering görs direkt när det upptäcks eftersom risken för spridning är så stor som den är. Ett exempel på en förebyggande åtgärd kan vara att man ser till att väggarna är hela och fina, ju färre sprickor etc det finns för lössen att gömma sig i desto mindre är risken att drabbas. Vägglöss tycker om att bo på små mörka ytor, de lockas till röran. Att de till att man har ordning och reda och inte massa saker liggande i högar hemma är också bra. 

Vägglöss sprids från bohag till bohag och om du ska ta in begagnade möbler kan vara bra att kolla dessa noggrant för att säkerställa att du inte får några objudna gäster på köpet. 

 

Vägglöss sanering

Vägglöss kan vara väldigt svåra att bli av med och det är väldigt viktigt att man agerar så fort man upptäckt att man blivit drabbad. Man måste veta vad gör så se till att få professionell hjälp av t.ex. Anticimex

En vägglöss sanering brukar gå till som så att saneringspersonalen inspekterar av huset och främst de rum som är drabbade, ofta sovrum. De går igenom möbler etc. för att hitta var lössen gömmer sig. Därefter görs en väldigt noggrann dammsugning där man varsamt går igenom alla springor, sprickor och öppningar man hittar. 

I de misstänkta ställena där vägglössen antas gömma sig sprutas ett låntidsverkande medel som är aktivt ett par veckor. Dessa medel innehåller Deltamethrin, som är effektivt mot just vägglöss. Som komplement till detta bekämpningsmedel kan man använda aerosolspray, ex. Radon Dos, för att spraya direkt på lössen om man ser. Man ska också komma ihåg att vägglössen inte försvinner över en natt utan det kan ta flera veckor innan man blivit kvitt dem och vid kraftiga angrepp kan man behöva upprepa saneringen.

En sådan här sanering kan innebära stora olägenheter då det kan ta ganska lång tid. Det kan också innebära att möbler eller textilier behöver slängas. I vissa fall kan sådana här skador omfattas av ens hemförsäkring, eller villaförsäkring om man bor i hus. Detta skiljer sig mellan försäkringsbolagen så det är värt att kolla upp.

Vägglöss sanering går även att göra på egen hand. Det man gör är att man, efter att ha lokaliserat var de håller hus, sprayar rödcederolja på alla ställen de kan finnas på. Det kan köpas i specialaffärer och ett bekämpningsmedel som är 100% ekologiskt och tom. djurvänligt. Det verkar genom att ge ifrån sig en doft som vägglöss och även andra insekter inte tycker om och kommer därför självmant att lämna ditt hem. Det man ska tänka på när man använder rödcederolja är att det precis som det låter är en olja så man ska vara försiktig med att applicera det på ytor som inte tål olja. 

Mer generell information om vägglöss hittar du här.

Cookies

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)